Ontdek het thema

Ondersteuning bewonersgroepen

Geef de Klappeikleppers hun eigen stekkie!

Korte omschrijving

De Klappeistraat is een straat met een eigen, specifiek karakter. Dat geldt ook voor z'n bewoners. Jammer genoeg is het straatje erg smal, waardoor het niet altijd makkelijk is om samen te komen. Onze oplossing: de binnentuin van Filmhuis Klappei opknappen.

Kies eventueel een foto bij je project

Wat is de totale kostprijs van je project?

3000

Wie voert het uit

feitelijke vereniging

Ondernemingsnummer van de vzw of bedrijf die het project uitvoert (enkel indien van toepassing)

De Klappeikleppers fv

Wat ga je doen?

Voor straatgroep de Klappeikleppers en de bewoners van de zeer smalle Klappeistraat is het niet altijd even evident om elkaar te ontmoeten op straat. Wanneer de straat is afgesloten, tijdens aangevraagde straatactiviteiten, is er uiteraard geen probleem, maar telkens wij spontaan wensen te verzamelen op de straat, gebeurt het erg snel dat we ons dienen te verplaatsen door doorgaand (auto)verkeer. Graag wijken wij voor kleine ontmoetingsmomenten die niet persé kaderen in een georganiseerde straatactiviteit, uit naar de binnenkoer van Filmhuis Klappei. Om op regelmatige basis met de Klappeikleppers te kunnen samenkomen, moeten we deze oase van rust een deftige opknapbeurt geven. Dit kan gebeuren door een likje verf te gebruiken, nieuwe bloemperkjes aan te leggen en nieuw meubilair te voorzien. Wanneer dit in orde is, kan de koer opengesteld worden voor alle buren uit de straat (en omstreken). Het kan fungeren als een belangrijke ontmoetingsplaats om de sociale cohesie van de bewoners in de onmiddellijke omgeving van Klappei te bevorderen en opwaarderen. De drie konijntjes die op dit moment hoofdbewoner zijn van de binnentuin, zullen blij zijn met de extra aandacht en verzorging. Zoals iedereen ook wel weet: dieren kunnen een excellent bindmiddel of excuus zijn om menselijke contacten te stimuleren, opbouwen of onderhouden.

Wat is de meerwaarde voor de inwoners van het district Antwerpen?

Het gaat de groepsgeest van onze straatgroep ongetwijfeld naar ongekende hoogtes stuwen. En die is al zo sterk! Het samenwerken aan een leuke ontmoetingsplaats, met plek voor groen, dieren, een drankje, zal het voor de straatbewoners makkelijker maken om elkaar te ontmoeten. De ontmoetingen in de straat zelf zijn namelijk niet altijd even makkelijk in te richten, door het verkeer dat ten allen tijde moet kunnen passeren.

Welke valkuilen zie je?

Er dienen met het filmhuis goede afspraken gemaakt te worden over wanneer de binnentuin beschikbaar zal zijn, maar zoals al in het verleden bleek: dat lukt telkens aardig. Het is niet de bedoeling dat de spontane ontmoetingen in de straat volledig verdwijnen. Uiteraard gaan die blijven bestaan. In de toekomst zouden we maar al te graag nog meer actie ondernemen naar het verkeersveiliger maken van de straat.

Wat is het stappenplan dat je wil volgen om je idee uit te voeren?

De buren en leden van de straatgroep staan te popelen om in dit projectje te vliegen, dus sensibilisering zal niet meteen nodig zijn. Het zou wel fijn zijn moesten we met een soort tuin/binnenkoerarchitect aan de slag kunnen gaan die ons wat kan verder helpen met een efficiënte en functionele invulling van de tuin. Eens dit allemaal duidelijk is, kan er gepoetst, geverfd, getimmerd, geknutseld en gebloempot worden. Als alles klaar is voorzien we een toonmoment waarop de binnenruimte 'officieel' wordt ingehuldigd en door de Klappeikleppers en buurtbewoners in gebruik wordt genomen.

Schatting en begroting investeringskosten

750: meubilair

Schatting en begroting werkingskosten

2.250: verf, bloem(potten) en planten -- promotiemateriaal, banner om de ontmoetingsplek bekendheid mee te geven -- toonmoment voor de buurt.