ondersteuning bewonersgroepen - 93.437 EUR

Op deze projecten kon niet gestemd worden. Het beschikbare budget voor dit thema is voldoende voor alle ingediende projecten. Ze worden alle veertien uitgevoerd!

Welkomstpakket voor nieuwkomers in je straat

Korte omschrijving

Heet een nieuwe bewoner in je straat welkom. Vraag een welkomstpakket aan om je nieuwe buur warm te onthalen. Het pakket bevat informatie die een nieuwkomer helpt om zich snel thuis te voelen.

Wat is de totale kostprijs van je project?

5750

Wie voert het uit

feitelijke vereniging

Ondernemingsnummer van de vzw of bedrijf die het project uitvoert (enkel indien van toepassing)

Comité Bump fv

In welke postcodes gaat het project door? (meerdere keuzes mogelijk)

2000, 2018, 2020, 2030, 2050, 2060

Wat ga je doen?

Buren, straatvrijwilligers, bewonersgroepen, straatcomités kunnen een welkomstpakket aanvragen voor nieuwe bewoners in hun straat. We bepalen de samenstelling van de 250 pakketten. Enkele ideeën: bloempot, bloemzaadjes, linnen zakjes voor groenten, gratis ticket(s) voor een evenement in de buurt, afvalkalender, A-blad, info over de A-kaart, map van De Lijn, … We maken materiaal (dozen, flyers en formulieren) dat te personaliseren is per straat of buurt. Zo krijgt de nieuwkomer info over lokale scholen, kinderopvang, bewonerscollectieven actief in de buurt, cultuur, bakkers, leuke weetjes en adresjes, sportclubs, parkjes en speelplekken, hondenweides, dichtstbijzijnde fietsnietjes, coördinaten van huisarts, tandarts en apotheker in de buurt, kalender van markten … Via het pakket stimuleren we een persoonlijke aanpak van het onthaal, met bijvoorbeeld een aanbod voor een korte verkenningswandeling in de buurt. De nieuwkomer vindt in het pakket ook originele postkaarten met “Groeten uit …”. Wie voert uit? Taakverdeling? Straatcomité Bump (Buren met een plan) coördineert. We gaan een samenwerking aan met een vormgever om de doos mooi te maken en de inhoud helder. Het aanvragen van pakketten gebeurt bij voorkeur via Stadsmakers. Het netwerk van Commons Lab Antwerpen ondersteunt.

Wat is de meerwaarde voor de inwoners van het district Antwerpen?

Het geven van een welkom aan een nieuwe buur is een eenvoudig en warm gebaar. Het pakket is bovendien een ideaal moment voor een eerste kennismaking. Voordeel is ook dat de inhoud van het pakket aanleiding geeft tot een gesprek. De verbondenheid groeit. Eventuele gevoeligheden komen tijdens de kennismaking spontaan ter sprake, zoals huisvuilophaling, nabijheid van speelplekken ...

Welke valkuilen zie je?

De doos moet actueel blijven.

Wat is het stappenplan dat je wil volgen om je idee uit te voeren?

Fase 1: We verzamelen het informatieve materiaal, zoals algemene info over stadsdiensten. Fase 2: We maken materiaal dat te personaliseren is volgens de buurt, zoals info over de lokale bib. Fase 3: We starten met de vormgever de uitwerking van een mooie doos en originele materialen. Fase 4: We vullen de dozen en verdelen ze via Stadsmakers. Fase 5: We zetten een communicatiestrategie op en zorgen voor advertenties op sociale media. Fase 6: Iedereen welkom!

Begroting

We gaan uit van 250 dozen. -- 3.200 euro personeelskost: free lance coördinatie (partners en leveranciers contacteren, inhoud bepalen, afspraken met wijkcoaches ...), logistiek (verplaatsingen voor ophalen folders/flyers, voor aankoop materiaal, voor het verdelen van de dozen), communicatie en maken en vullen van de dozen -- 2.550 euro materiaal, ontwerp, druk (1.500 euro inhoud dozen incl ontwerp en printen kaartjes - 50 euro FB-advertenties (voor 3 campagnes, verspreid over het projectjaar) - 500 euro ontwerp doos - 500 euro aankoop bedrukte dozen)

Schatting en begroting werkingskosten

2.550 euro: materiaal, ontwerp, druk

Aparte schatting en begroting personeelskosten

3.200 euro: personeelskost (free lance: coördinatie, logistiek, communicatie en maken en vullen van de dozen)