ondersteuning bewonersgroepen - 93.437 EUR
Op deze projecten kon niet gestemd worden. Het beschikbare budget voor dit thema is voldoende voor alle ingediende projecten. Ze worden alle veertien uitgevoerd!
Heet een nieuwe bewoner in je straat welkom. Vraag een welkomstpakket aan om je nieuwe buur warm te onthalen. Het pakket bevat informatie die een nieuwkomer helpt om zich snel thuis te voelen.
5750
feitelijke vereniging
Comité Bump fv
2000, 2018, 2020, 2030, 2050, 2060
Buren, straatvrijwilligers, bewonersgroepen, straatcomités kunnen een welkomstpakket aanvragen voor nieuwe bewoners in hun straat. We bepalen de samenstelling van de 250 pakketten. Enkele ideeën: bloempot, bloemzaadjes, linnen zakjes voor groenten, gratis ticket(s) voor een evenement in de buurt, afvalkalender, A-blad, info over de A-kaart, map van De Lijn, … We maken materiaal (dozen, flyers en formulieren) dat te personaliseren is per straat of buurt. Zo krijgt de nieuwkomer info over lokale scholen, kinderopvang, bewonerscollectieven actief in de buurt, cultuur, bakkers, leuke weetjes en adresjes, sportclubs, parkjes en speelplekken, hondenweides, dichtstbijzijnde fietsnietjes, coördinaten van huisarts, tandarts en apotheker in de buurt, kalender van markten … Via het pakket stimuleren we een persoonlijke aanpak van het onthaal, met bijvoorbeeld een aanbod voor een korte verkenningswandeling in de buurt. De nieuwkomer vindt in het pakket ook originele postkaarten met “Groeten uit …”. Wie voert uit? Taakverdeling? Straatcomité Bump (Buren met een plan) coördineert. We gaan een samenwerking aan met een vormgever om de doos mooi te maken en de inhoud helder. Het aanvragen van pakketten gebeurt bij voorkeur via Stadsmakers. Het netwerk van Commons Lab Antwerpen ondersteunt.
Het geven van een welkom aan een nieuwe buur is een eenvoudig en warm gebaar. Het pakket is bovendien een ideaal moment voor een eerste kennismaking. Voordeel is ook dat de inhoud van het pakket aanleiding geeft tot een gesprek. De verbondenheid groeit. Eventuele gevoeligheden komen tijdens de kennismaking spontaan ter sprake, zoals huisvuilophaling, nabijheid van speelplekken ...
De doos moet actueel blijven.
Fase 1: We verzamelen het informatieve materiaal, zoals algemene info over stadsdiensten. Fase 2: We maken materiaal dat te personaliseren is volgens de buurt, zoals info over de lokale bib. Fase 3: We starten met de vormgever de uitwerking van een mooie doos en originele materialen. Fase 4: We vullen de dozen en verdelen ze via Stadsmakers. Fase 5: We zetten een communicatiestrategie op en zorgen voor advertenties op sociale media. Fase 6: Iedereen welkom!
We gaan uit van 250 dozen. -- 3.200 euro personeelskost: free lance coördinatie (partners en leveranciers contacteren, inhoud bepalen, afspraken met wijkcoaches ...), logistiek (verplaatsingen voor ophalen folders/flyers, voor aankoop materiaal, voor het verdelen van de dozen), communicatie en maken en vullen van de dozen -- 2.550 euro materiaal, ontwerp, druk (1.500 euro inhoud dozen incl ontwerp en printen kaartjes - 50 euro FB-advertenties (voor 3 campagnes, verspreid over het projectjaar) - 500 euro ontwerp doos - 500 euro aankoop bedrukte dozen)
2.550 euro: materiaal, ontwerp, druk
3.200 euro: personeelskost (free lance: coördinatie, logistiek, communicatie en maken en vullen van de dozen)