Ontdek het thema

Zet je buurt in beweging

Fiets er op los

Korte omschrijving

Fietsen is niet in alle culturen even vanzelfsprekend, maar het is wel een gewoonte in België. Een bewoonster wil vrouwen die vroeger als kind gefietst hebben, ondersteunen om met de fiets Antwerpen te ontdekken.

Wat is de totale kostprijs van je project?

1500

Wie voert het uit

bewoner

In welke postcodes gaat het project door? (meerdere keuzes mogelijk)

2020, 2030

Wat ga je doen?

Fietsen verleer je niet. In groepen van 5 personen gaan we eerst de basis van het fietsen herhalen en zelfstandig opnieuw leren fietsen. Na de eerste 45 minuten geef ik theorie lessen: Verkeersregels, fietsveiligheid, waar en hoe kan je fietsen goedkoper vinden, waar in Antwerpen kan je je fiets repareren of laten repareren. Vervolgens fietsen we 2 maanden over fietspaden en parken in Antwerpen. In de vakanties mag ieder een kind meenemen en leren we een kind begeleiden op weg naar school bv. (Waar moet je op letten? Welke route neem ik best?) In totaal willen we ongeveer 20 personen bereiken met dit project.

Wat is de meerwaarde voor de inwoners van het district Antwerpen?

Antwerpen investeert enorm in een beter fietsbare stad. Vaak ben je ook sneller op bestemming en is het gezonder. Inwoners voelen zich onzeker over hun eigen fietsvaardigheid en conditie, maar ook over de veiligheid. Hoe meer mensen gaan fietsen hoe beter het is voor de stad, luchtkwaliteit, minder drukte op de tram en de baan. Maar vooral de gezondheid van de inwoners. Vooral het feit dat door de ouders te ondersteunen om te fietsen we een goed voorbeeld geven aan de jongeren. Ook bevorderd het de integratieproces, want in veel landen gaan mensen met een hogere status niet op de fiets, of is de fiets alleen voor kinderen, of is fietsen alleen voor mannen. Met dit project werken we samen aan een vrijer, schoner en gezonder Antwerpen.

Welke valkuilen zie je?

Tekort aan fietsen, Deelnemers zullen in eerste instantie niet met een fiets van hun woning naar de fietsschool durven komen. Bovendien is het belangrijk dat de groepen niet te groot zijn om veiligheidsgevoel te kunnen waarborgen. Bij vallen of bij pijn kunnen deelnemers afhaken als er te veel personen in de groep zijn.

Wat is het stappenplan dat je wil volgen om je idee uit te voeren?

Locatie fietsschool bepalen, posters/ flyers drukken en reclame maken op sociale media, deelnemers vinden, geschikte fietsen regelen, cursus uitschrijven, fietsroutes bepalen, certificaten uitreiken.

Schatting en begroting werkingskosten

1500: drukwerk, lesgevers, ...