home-page
home-page
Ontdek het thema

Buurtconcerten en -feesten

Oor om oog doet het lokaal

Korte omschrijving

OOO is een nieuw concept in het filmhuis Klappei. Elke eerste zaterdag van de maand kiest een artiest (muzikant, band, dj, ...) zijn/haar/hun favoriete film, die na een optreden wordt vertoond. Heel de buurt is welkom!

Kies eventueel een foto bij je project

Wat is de totale kostprijs van je project?

5000

Wie voert het uit

vzw

Ondernemingsnummer van de vzw of bedrijf die het project uitvoert (enkel indien van toepassing)

Centrum Voor Filmcultuur vzw (BE 0414.572.75)

In welke postcodes gaat het project door? (meerdere keuzes mogelijk)

2060

Wat ga je doen?

De afgelopen maanden werd er duchtig geëxperimenteerd met het nieuwe concept van Oor Om Oog, waarin het 'oor' van de bezoeker wordt geprikkeld door de muzikant en die muzikant verwent na een optreden onze 'ogen' met zijn favoriete filmprent. We willen inzetten op lokale artiesten, want zij verdienen een podium bij hen in de buurt om zich te kunnen tonen. In de huiselijke setting van het filmhuis komen zij meestal héél goed tot hun recht en krijgen ze de kans om voor een klein en intiem publiek hun kunnen te tonen. Nadien kijken we na een drankje gezellig samen naar de gekozen film. Het inzetten op de lokale artiesten is uiteraard een zeer bewuste keuze en gaat nog belangrijker worden, nu onze artiesten in een erg moeilijk en dramatisch jaar qua optredens zijn verzeild geraakt. Verder is er in de begroting ruimte gemaakt om het filmhuis akoestisch beter te voorzien, alsook is er ruimte voorzien om geluidsoverlast naar buiten toe tot een minimum te beperken. We rekenen op 10 concert- en filmavonden verspreid over het hele jaar, maandelijks, met uitzondering van de twee zomermaanden.

Wat is de meerwaarde voor de inwoners van het district Antwerpen?

Bewoners van ons district zijn gekend om hun kritische blik op het muzieklandschap. In de kleine setting van het filmhuis Klappei, krijgen jonge en lokale muzikanten, afgewisseld met meer ervaren rotten in het vak, de kans om hun kunnen te tonen op ons podium én spoelen we het muzikale aspect nadien door met een leuke film, gekozen door diezelfde band. We proberen zo divers mogelijk te programmeren, wat ook van groot belang is in de meest diverse wijk van het district: Antwerpen Noord. Op deze manier hopen we ook een nieuw publiek te bereiken, die de werking van het filmhuis misschien nog niet ontdekt hebben.

Welke valkuilen zie je?

Het blijft de vraag of de culturele sector in 2021 helemaal terug gaat kunnen openbloeien en zich ontplooien. Bands uit het district en omstreken zullen er voldoende te vinden zijn, hopelijk volgt ook het publiek. Uit het verleden blijkt dat - zoals met alle concerten of events die je organiseert - er altijd het risico is op amper volk OF dat de avond helemaal volzet is. Het is altijd jammer om bezoekers te moeten teleurstellen, wanneer we het bordje volzet moeten bovenhalen (wat wel zeer leuk is voor de artiest uiteraard). Anderzijds is het niet leuk wanneer een artiest niet het verwachte volk op de been brengt en voor een bijna lege zaal zijn gig moet afwerken. Part of the game, niet waar? We stellen alleszins alles in het werk om er telkens een leuke en kwalitatieve avond van te maken.

Wat is het stappenplan dat je wil volgen om je idee uit te voeren?

We kunnen putten uit de ervaring van enkele vrijwilligers van het filmhuis Klappei om deze avonden tot in de puntjes te verzorgen. Eerst worden de nodige contacten gelegd met de artiesten en bands, worden de boekings gedaan en worden de productionele zaken afgehandeld. Dan komt de promotie op gang (uitgebreide campagne in het district via verschillende media-kanalen) en zetten we een draaiboek op per oor om oog - avond. In alle aspecten van het proces wordt er voor 90% met vrijwilligers uit de buurt gewerkt.

Begroting

2500 euro: bandgages, 1500 euro huur geluidstechnisch materiaal. 1000 akoestisch maken van de zaal en isoleren van de buitenmuur met een geluidsdicht theaterdoek.

Schatting en begroting investeringskosten

1000 akoestisch maken van de zaal en isoleren van de buitenmuur met een geluidsdicht theaterdoek.

Schatting en begroting werkingskosten

2500 euro: bandgages, 1500 euro huur geluidstechnisch materiaal.