Skip to main content
home-page
home-page
Ontdek het thema

Ondersteuning bewonersgroepen

Mozaïektegels verbinden buren

Korte omschrijving

Een mozaïekkunstenaar strijkt neer in een straat. 15 à 20 bewoners maken gepersonaliseerde stoeptegels uit kleurige scherven. Het project brengt buren bij elkaar en verfraait de straat.

Kies eventueel een foto bij je project

Wat is de totale kostprijs van je project?

1900

Wie voert het uit

feitelijke vereniging

Ondernemingsnummer van de vzw of bedrijf die het project uitvoert (enkel indien van toepassing)

Comité Bump fv

In welke postcodes gaat het project door? (meerdere keuzes mogelijk)

2018, 2020

Wat ga je doen?

Kunstenares Ingrid Schreyers (Atelier Flamand rose, bekend van Couleur Pavé) deelt met straatcomité Bump en een groep bewoners van de Pieter Génardstraat haar keramiekkunsten. Indien er ruimte is, vervoegen vertegenwoordigers van een tweede bewonersgroep de workshop. De deelnemers werken met een stoeptegel en maken er een gepersonaliseerde mozaïektegel van. Het creatieproces en het verhaal achter de keuze van de figuren op de tegels zorgen voor verbinding. De samenwerking binnen de groep verhoogt de sociale cohesie en versterkt het sociaal weefsel in straat en stad. Vooraf gaan we op verkenning in de Willibrorduswijk, waar zeventig mozaïektegels, gemaakt door bewoners, het verhaal van de wijk vertellen (http://www.willibrordus.be/scherven). Zo ontstaat nog een extra verbinding tussen wijken en bewonersgroepen in de stad. Straatcomité Bump (Buren met een plan) coördineert. Partners: Ingrid Schreyers (kunstenares), Commons Lab Antwerpen, Hausgemacht (begeleiding), klei-atelier De Markgrave (te bevestigen).

Wat is de meerwaarde voor de inwoners van het district Antwerpen?

De deelnemers aan de workshop leren elkaar beter kennen. Het project zorgt voor verbinding in straat en buurt. De stad wordt mooier, fleuriger. We gebruiken voor het maken van de tegels recuperatiemateriaal. De workshop vindt plaats op straat, op twee à drie parkeerplaatsen. Dit creëert nieuwsgierigheid van passanten. Zo krijgen meer burgers zin om hun straat te verfraaien.

Welke valkuilen zie je?

Mogelijk is de belangstelling in onze straat te klein. Daarom voorzien we in de mogelijkheid dat een bewonersgroep uit een andere straat deelneemt. De workshopgroep telt in het ideale geval ongeveer vijftien deelnemers, het maximale aantal is twintig.

Wat is het stappenplan dat je wil volgen om je idee uit te voeren?

1/ Afspraken maken met het district over realisatie en voorwaarden 2/ Proces uittekenen, stappenplan opmaken 3/ Afspraken maken met de kunstenares 4/ De ideale deelnemersmix voor de workshop zoeken 5/ Voorbereiding: materiaal, uitnodigingen, evenementenaanvraag, … 6/ Realisatie mozaïektegels tijdens workshop van een halve dag 7/ Mozaïektegels inbouwen in de straat

Begroting

Voorbereiding en begeleiding Hausgemacht: 600 euro Onkosten kunstenares: 300 euro Materiaal (tegels, lijm, tegellijm, voegmiddel, schaar, waterpas, houten latten …): 400 euro Hapje en drankje tijdens workshop: 250 euro

Schatting en begroting investeringskosten

350 plaatsing door stad

Schatting en begroting werkingskosten

1550

Aparte schatting en begroting personeelskosten

0