Meer sociaal contact

Rolstoelfietsen in onze woonzorgcentra

Korte omschrijving

Dit project vraagt twee rolstoelfietsen voor de woonzorgcentra van Linkeroever zodat één of twee rolstoelafhankelijke bewoners apart of samen een fietstochtje kunnen maken met hun familie, buren of vrijwilligers.

Wat is de totale kostprijs van je project?

20000

Wie voert het uit

district Antwerpen

In welke postcodes gaat het project door? (meerdere keuzes mogelijk)

2050

Wat ga je doen?

Onze woonzorgcentrumbewoners hebben er een erg moeilijke tijd opzitten. Van zodra ze terug buiten mogen moeten we zorgen dat ze volop kunnen genieten van het district. Daarom stellen we twee elektrische rolstoelfietsen ter beschikking aan de wzc's van Linkeroever, met name aan 't Zand, Armonea Regatta en Hof ter Schelde. Een rolstoelfiets is een fiets waar een rolstoel inpast zodat een bezoeker met de bewoner kan gaan fietsen. Twee fietsen bieden het voordeel dat ook twee bewoners met elkaar een fietstochtje kunnen maken en de ervaring samen kunnen delen. Op die manier wordt niet alleen het contact met de bewoner en zijn bestuurder gestimuleerd maar ook dat tussen de bewoner en zijn omgeving, zijn omwonenden en tussen bewoners onderling.

Wat is de meerwaarde voor de inwoners van het district Antwerpen?

Een bevolkingsgroep die het moeilijk had en heeft, krijgt de kans om buiten te komen en te genieten van het mooie weer en van de omgeving. De fietsen bevorderen het sociaal contact tussen de bewoners en hun familie, met de buren van het woonzorgcentrum, met vrijwilligers maar ook onderling doordat twee bewoners samen kunnen gaan fietsen en een leuke ervaring kunnen delen.

Welke valkuilen zie je?

Het uitlenen zal moeten georganiseerd worden maar de 3 woonzorgcentra zijn nu reeds bereid om dat op zich te nemen net als het stallen van de fietsen. Het onderhoud, verzekering, aansprakelijkheid, eigenaarschap en dergelijke zullen nog moeten uitgeklaard worden.

Wat is het stappenplan dat je wil volgen om je idee uit te voeren?

Dit pilootproject start op Linkeroever. Twee rolstoelfietsen worden voorzien waar drie woonzorgcentra, 't Zand, Armonea Reagatta en Hof ter Schelde gebruik van kunnen maken. Offerten zullen opgevraagd worden waarna in samenspraak met de wzc's de aankoop zal gebeuren en het uitlenen zal georganiseerd worden. Op het einde van het jaar wordt het project geëvalueerd en zo nodig bijgestuurd.

Begroting

2 rolstoelfietsen aan 10.000 euro/stuk

Schatting en begroting investeringskosten

2 rolstoelfietsen aan 10.000 euro/stuk