Skip to main content
home-page
home-page
Ontdek het thema

Meer bomen

De buurtboomgaard

Korte omschrijving

Stel je voor: wandelen tussen de fruitbomen, op een bankje gaan zitten om een boekje te lezen en tegelijkertijd genieten van een vers geplukt stuk fruit. 'De buurtboomgaard' wil 10 laagstam fruitbomen aanplanten en een ontmoetingsplek creëren.

Wat is de totale kostprijs van je project?

€5000

Wie voert het uit

vzw

Ondernemingsnummer van de vzw of bedrijf die het project uitvoert (enkel indien van toepassing)

Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad vzw (0425500396)

In welke postcodes gaat het project door? (meerdere keuzes mogelijk)

2020

Wat ga je doen?

Wandelen tussen de fruitbomen, op een bankje gaan zitten om een boekje te lezen en tegelijkertijd genieten van een vers geplukte appel. De buurtboomgaard maakt dit mogelijk. Net zoals de rest van Antwerpen, kent ook het Kiel een dichte bebouwing, met weinig groene, open, toegankelijke ruimte. Samen met buurtbewoners, scholen, woonzorgcentra en tal van andere actoren in de buurt, brengt Buurtwerk De Stek, van Samenlevingsopbouw Antwerpen stad vzw, hier verandering in door een terrein van zo’n 2000 m² om te toveren tot een groene buurtoase, met als naam “De Kloostertuin”. Een buurtpark en belevingstuin in ontwikkeling, op maat van de buurt, gerealiseerd door de buurt. Met “De Buurtboomgaard” planten we op de terreinen van “De Kloostertuin” 10 laag – en halfstam fruitbomen. Een groene plaats van rust waar mensen naartoe kunnen komen om even te verpozen en te ontsnappen aan de dagelijkse drukte of net om mensen te ontmoeten en een babbeltje te slaan. "De Buurtboomgaard" is een plek voor iedereen. Een plek waar iedereen de vruchten van kan plukken. Door deze aanplantingen komt er niet enkel meer groen in de stad, want door het specifieke ontwerp, wordt "De Buurtboomgaard" ook een heuse ontmoetingsplaats. Door de koppeling van “De Buurtboomgaard” aan de werking van “De Kloostertuin”, staat deze plek er niet alleen voor en is er een onmiddellijke link met de buurt en haar bewoners. Zo zal de verzorging van De Buurtboomgaard bijvoorbeeld opgenomen worden door vrijwilligers en buurtbewoners die zich nu reeds engageren binnen de werking van de Samentuin. Ook zijn er verschillende mogelijkheden tot het koppelen van “De Buurtboomgaard” aan activiteiten en workshops die reeds georganiseerd worden in de buurt en op de werking van verschillende organisaties in de buurt. Zo kan het nabijgelegen woonzorgcentrum gebruik maken om met haar bewoners op wandeling te gaan naar "De Buurtboomgaard" en kunnen buurtverenigingen deze nieuwe groene plek naar hartenlust gebruiken voor hun werking. Maar "De Buurtboomgaard" gaat verder dan het helpen bij het vergroenen van de stad en het versterken en verruimen van ontmoetingskansen. Zo kan deze plek ook een educatieve rol spelen en kunnen nabijgelegen klasgroepen, die nu reeds regelmatig buitenklasjes organiseren, gebruik maken van "De Buurtboomgaard" om de verschillende fruitbomen te gebruiken in hun les.

Wat is de meerwaarde voor de inwoners van het district Antwerpen?

De buurboomgaard wordt toegankelijk voor iedereen en bouwt mee aan een toename van groene open ruimte in de stad. De buurtboomgaard zet ook specifiek in op het creëren van ontmoetingskansen en het samenbrengen van personen. Door de aanplanting van laag -en halfstam fruitbomen, kan iedereen de vruchten plukken van dit project.

Welke valkuilen zie je?

Geen