Ontdek het thema

Projecten voor mensen in armoede

Veganation Brederode

Korte omschrijving

Dit project wil graag voor 100 mensen 5 dagen per week (ma-vrij) een verse maaltijd voorzien (soep, hoofdgerecht en dessert). Deze veganistische maaltijden worden bedeeld in het restaurantje en aan huis. In het weekend worden 70 biologische groenten en fruitpaketten verdeeld. Alles op basis van vrijwillige donaties.

Wat is de totale kostprijs van je project?

7500

Wie voert het uit

feitelijke vereniging

Ondernemingsnummer van de vzw of bedrijf die het project uitvoert (enkel indien van toepassing)

Veganation fv

In welke postcodes gaat het project door? (meerdere keuzes mogelijk)

2000, 2018, 2020, 2030, 2050, 2060

Wat ga je doen?

Het project bestaat uit het aan huis leveren van verse maaltijden, waar quasi elk gebruikt ingrediënt afkomstig is van voedsel dat anders werd weggegooid. Corona leerde ons dat dit nieuwe project ontzettend veel potentieel heeft en heel veel mensen kan helpen om ook met weinig geld gezonder en ecologischer te eten. Niet iedereen heeft steeds de energie en/of de inspiratie om dagelijks een gezonde maaltijd voor zichzelf klaar te maken en/of de verplaatsing te kunnen maken om naar ons (of een ander sociaal) restaurant te komen. Wat we doen is hier ook te lezen in dit krantenartikel https://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180307_03396807 We willen graag voor 100 mensen 5 dagen per week (ma-vrij) een verse maaltijd voorzien (soep, hoofdgerecht en dessert). Tijdens het weekend kunnen mensen tevens een groenten- en fruitpakket krijgen. We willen dit voorzien voor 70 extra klanten. Op dit moment werken we reeds samen met het CAW en het Victor 4 opvangcentrum, maar we willen meer inzetten op online reclame en onze werking voorstellen bij andere organisaties die in contact staan met mensen in armoede (OCMW, Welzijnsschakels, Armen Tekort, Rap op Stap, Moeders voor Moeders, Daklozenhulp en de buurtcentra. Tot nu toe gebruikten we voornamelijk een bakfiets om de groenten en fruit, die we gebruiken voor onze maaltijden (en in het weekend groenten- en fruitpakketten), op te halen. Echter met de bakfiets moeten we telkens meermaals over en 't weer rijden om alles tot bij Veganation te krijgen. Ook dienden we voortdurend de hulp in te roepen van vrijwilligers om alles bolgewerkt te krijgen. We zijn tevens op zoek naar een stukje landbouwgrond om zelf ook biologische groenten en fruit te kunnen telen. We weten echter, omdat Veganation in het centrum van Antwerpen gelegen is, dat de afstand tot die grond niet haalbaar zal zijn met de bakfiets. De *elektrische fietsen* zullen we inzetten om de maaltijden te kunnen leveren. Op deze manier zijn er 2 extra vrijwilligers die op een efficiënte en snelle manier kunnen helpen met leveren in het hele district. Op dit moment hergebruiken we glazen en plastieken potjes waar reeds voedingsmiddelen in zaten. We hergebruiken zoveel mogelijk. De glazen verpakkingen maken echter dat het gewicht enorm toeneemt en de plastieken potjes kunnen we maar zoveel keer hergebruiken. We willen graag *milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal* aankopen dat we veel vaker kunnen hergebruiken en minder belastend is voor onze planeet.

Wat is de meerwaarde voor de inwoners van het district Antwerpen?

Steeds meer mensen leven op de armoede grens en dat zal in toekomst waarschijnlijk toenemen. Voeding is een basisbehoefte. Veganistische voeding is goed voor mens, dier, milieu en klimaat

Welke valkuilen zie je?

Vanuit ons perspectief niet veel. We zijn positief en vertrouwen op goede samenwerking en het goede in de mens.

Wat is het stappenplan dat je wil volgen om je idee uit te voeren?

Het werkt inmiddels al sinds februari 2018.

Schatting en begroting investeringskosten

- 2 elektrische fietsen: geschatte prijs 800 euro per stuk - Milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal: geschatte prijs 350 euro - dan kunnen we een tijdje vooruit.

Schatting en begroting werkingskosten

- 1 tweedehands busje: geschatte prijs 6000 euro

Aparte schatting en begroting personeelskosten

Er werken 2 vrijwilligers full time 5 dagen per week. Daarnaast hebben we nog flexibele vrijwilligers van de buurt die graag meehelpen.