We maken gebruik van functionele cookies die minimaal nodig zijn om de website goed te laten werken. Met analytische cookies kunnen we het gebruik van deze website beter begrijpen en verbeteren. Je kan analytische cookies weigeren of aanvaarden.

Hoe we met deze informatie omgaan vind je terug in ons privacy- en cookiebeleid.

Ontdek het thema

Projecten voor mensen in armoede

Koken tegen armoede

Korte omschrijving

Vrijwilligers koken met voedingsoverschotten van een naburige supermarkt kleine maaltijden die tegen het symbolisch bedrag van 1 euro verkocht worden aan mensen in armoede. Dit gebeurt 5 keer per week. Een 2/5 medewerker coördineert.

Wat is de totale kostprijs van je project?

28500

Wie voert het uit

vzw

Ondernemingsnummer van de vzw of bedrijf die het project uitvoert (enkel indien van toepassing)

Elcker-Ik, Centrum vzw (BE0456156950)

In welke postcodes gaat het project door? (meerdere keuzes mogelijk)

2018

Wat ga je doen?

We maken een akkoord met een plaatselijke supermarkt om dagelijks de resterende voedingsproducten op te halen. Er zijn veel voorbeelden van dergelijke overeenkomsten waar we van kunnen leren. Met die voedingswaren worden eenvoudige maaltijden gemaakt en verpakt zodat die door mensen meegenomen kunnen worden. De gerechten worden gemaakt om een goede en grote voedingswaarde te hebben, dus met veel groenten en een laag vetgehalte. Dit kunnen zijn: soep, eenpansgerechten, hartig gebak, fruitcompotes e.d. De gerechten worden gemaakt door een groep vrijwilligers die gebruik maken van de keuken die volgens professionele normen ingericht is in het gebouw van Elcker-Ik. De maaltijden worden dagelijks op weekdagen gemaakt. Een personeelslid van Elcker-Ik begeleidt de vrijwilligers en zorgt voor de omkadering (zie taakbeschrijving verder) Het project wordt ontwikkeld met de ambitie om het zonder steun van de burgerbegroting te kunnen verderzetten na 2021

Wat is de meerwaarde voor de inwoners van het district Antwerpen?

Het aantal mensen die moeite hebben om rond te komen stijgt in Antwerpen, en de coronacrisis vergroot het probleem. Mensen hebben vaak gebrek aan goede voeding voor hun gezin. Voedselbanken zijn een goede oplossing. Aanvullend daarbij willen we ook klaargemaakte gezonde maaltijden aanbieden in een meeneemformule, zodat mensen die gemakkelijk thuis kunnen opwarmen en er alleen of met hun gezin van genieten. De meerwaarde is voor de inwoners van Antwerpen die in armoede leven.

Welke valkuilen zie je?

Er komt onvoldoende steun van lokale supermarkten. Geen goede match met kansarmen die maaltijden nodig hebben of met de armoede organisaties die hen vertegenwoordigen

Wat is het stappenplan dat je wil volgen om je idee uit te voeren?

December: (na goedkeuring van het project) - Keuken wordt in orde gebracht - Recrutering van vrijwilligers - Contact nemen en afspraken maken met plaatselijke supermarkten Januari/februari: - Start van het 2/5 personeelslid - Gedetailleerde taakbeschrijving en werkplanning maken voor de vrijwilligers en voor de 2/5 begeleider. - Afspraken met OCMW, armoede organisaties e.a. teneinde de juiste doelgroep te bereiken met de voedingswaren - Uitvoeren van testen van procedures en werkwijzen - Contacteren van de doelgroepmensen Maart: - Start en uitvoering van het project - Evaluatie en bijsturing van de operationele processen April e.v. - Uitrol van het project - Maandelijkse evaluatie en bijsturing September: - Evaluatie in functie van het verderzetten van het project na afloop van de steun van Burgerbegroting - Opmaak plan van aanpak van verderzetting van het project vanaf 2022

Schatting en begroting investeringskosten

Aankoop van herbruikbare recipiënten om de maaltijden in te verpakken, handdoeken, kookpotten, kookgereedschap e.d. Schatting: 2.000 Euro

Schatting en begroting werkingskosten

Regelmatige aankoop van basis verbruiksproducten die niet gekregen worden zoals o.m. kruiden, braadmargarine, olie, azijn, afwasproduct. Schatting: 2.500 Euro

Aparte schatting en begroting personeelskosten

De vrijwilligers worden niet vergoed. De begeleiding door een personeelslid van Elcker-Ik gebeurt door een 2/5 personeelslid.