Skip to main content
home-page
Ontdek het thema

Groen in straten en op pleinen

Ontharding en vergroening van straten

Korte omschrijving

Het district onthardt betegelde stukken straat die geen functie hebben zoals bij oversteekplaatsen en bermen. Stukken waar bijvoorbeeld signalisatie op staat of die tussen functionele zones in liggen en nu saai en lelijk zijn, worden zo extra groen.

Wat is de totale kostprijs van je project?

40000

Wie voert het uit

district Antwerpen

In welke postcodes gaat het project door? (meerdere keuzes mogelijk)

2000, 2018, 2060

Wat ga je doen?

Bij voorkeur in de drukke stadskernen in postcode 2000, 2018 en 2060 selecteert het district dergelijke stukken potentieel groen om te ontharden en beplanten met gras of planten. Vele kleine beetjes aan vierkante meter maken samen het verschil. Waar mogelijk kunnen ook grotere stukken onthard worden zodat er extensief gemaaid kan worden en er ook bloemen kunnen groeien.

Wat is de meerwaarde voor de inwoners van het district Antwerpen?

Extra beetjes groen in onze grijze straten maken de stad attractiever en aangenamer om te vertoeven. Een stukje gras of bloemen is veel keren mooier dan vaak verouderde stenen of tegels. Ontharding vangt ook meer regenwater op wat het grondwaterpeil ten goede komt, zorgt voor verdere verkoeling van de stad bij hitte en planten en bloemen zijn goed voor het ecosysteem van de stad.

Welke valkuilen zie je?

Het vraagt wel wat werk van het district om de locaties uit te kiezen, zij zien hier misschien de meerwaarde niet van in.

Wat is het stappenplan dat je wil volgen om je idee uit te voeren?

Locaties selecteren, Aannemer aanstellen

Schatting en begroting investeringskosten

40.000€