Betere voetpaden
Hoe ziet een ideaal voetpad eruit voor een kind? Heeft een stadsarchitect er ooit aan gedacht om dat aan kinderen te vragen? Dit project wil een kindvriendelijk voetpad realiseren in een straat waar de meeste kinderen geen tuin hebben.
43500
feitelijke vereniging
Comité Bump fv
2020
Met dit project gaat feitelijke vereniging Comité Bump in samenwerking met het netwerk van Commons Lab Antwerpen na welke ingrepen in een straat mogelijk zijn om voetpaden meer op kindermaat te maken. We realiseren in één straat een voetpad waar iets te beleven valt. We leggen hiervoor ons oor te luisteren bij kinderen. Hoe zouden zij een voetpad spannender, kleurrijker, speelser, leerrijker, veiliger maken? We tekenen de ideeën uit. We onderzoeken de ingrepen die technisch mogelijk zijn en voeren die experimenteel uit. We realiseren een kindvriendelijk voetpad in een straat waar de meeste kinderen geen tuin hebben of waar kinderen in kleine appartementen opgroeien. Straatcomité Bump coördineert dit project. We gaan een samenwerking aan met Kind & Samenleving (bevestigd) en Hausgemacht (bevestigd). De uitvoering gebeurt in samenspraak met het district.
Het onderzoek naar de kindvriendelijkheid van een voetpad komt alle gebruikers ten goede. We leren uit het experiment. We delen achteraf de kennis. Zo kunnen er in meer straten en buurten in de stad kindvriendelijke voetpaden komen.
We moeten ons houden aan de beschikbare ruimte, wat enige frustraties kan opleveren.
Fase 1: Voorstudie: Wat is technisch mogelijk, wat laat het district toe? Inspirerende voorbeelden? Uitvoerders? Prijzen? Fase 2: Workshop: we bevragen kinderen in een straat hoe zij hun droomvoetpad zien. Fase 3: We tekenen een plan voor het verbeterde voetpad uit. Spel- en leerelementen? Kleuren? Teksten? Symbolen? Fase 4: We experimenteren op een voetpad. We brengen enkele ideeën tot uitvoering. Fase 5: We delen de kennis.
Voorstudie, ondersteund door Kind en Samenleving: 1.500 euro Voorbereiding, overleg met deskundigen en workshops in samenspraak met Kind en Samenleving en Hausgemacht: 2.000 euro
Materialen en realisatie voetpad: 40.000 euro
3500