groen in straten en op pleinen - 201.344 EUR

Deze projecten worden allemaal in 2021 uitgevoerd.

Zelfvoorzienende bloemzuilen Klappeistraat

Korte omschrijving

De bewoners van de Klappeistraat willen hun straat vergroenen door zeven bloemzuilen te plaatsen. Niet zomaar bloemzuilen, bloemzuilen die het regenwater opvangen! Zo ontstaat er een bloemenstraat die meer dan 2000 liter hemelwater opvangt. Win-win!

Wat is de totale kostprijs van je project?

1875

Wie voert het uit

bewoner

In welke postcodes gaat het project door? (meerdere keuzes mogelijk)

2060

Wat ga je doen?

Na rondvraag in de straat is er draagkracht ontstaan om 7 bloemzuilen te plaatsten aan de voorgevels van 7 verschillende gevels. Het originele aan het project is dat de bloemzuilen omgebouwde regentonnen zijn. De regentonnen zijn opgebouwd uit verschillende stapelelementen. Wanneer je het bovenste stapelelement omdraait, bevestigd en aan de binnenkant bekleed met worteldoek creëer je een bloembak. Hierin komen dan door de bewoners gekozen hangplanten in. (opgelet: boor opnieuw luchtgaatjes in het voorlaatste stapelelement om de werking van de regenton te garanderen, leuk weetje: de opvangcapaciteit ligt even hoog als een niet omgebouwde regenton!). De bewoners konden kiezen tussen twee verschillende modellen, afhankelijk van hun voorkeur en de mogelijkheden aan hun gevel. Dit stuk van het proces is al achter de rug. In 2021 zullen we alles concreet maken door een overlegmoment te organiseren waarop we bepalen wanneer we de bloemzuilen zullen bestellen en wanneer we ze zullen installeren. Het idee is om hier een straatevenement van te maken zodat iedereen mee helpt om de bloemzuilen te plaatsen . De bloemzuilen zijn gemeenschappelijk en kunnen door iedereen gebruikt worden.

Wat is de meerwaarde voor de inwoners van het district Antwerpen?

- Bewoners beperken hun leidingwaterverbruik - Meer dan 2000 Liter opvangcapaciteit hemelwater - Het gaan "tappen" bij elkaars regenton verhoogd de sociale cohesie - De zichtbaarheid van de regentonnen heeft een sensibiliserend effect betreft waterverbruik - De actie kan stimulerend werken naar andere straten toe - De regentonnen kunnen bewoners stimuleren of de drempel verlagen om een geveltuin of groenslinger te installeren - Het aanwezige groen heeft meer kans op slagen doordat het water geven makkelijker, ecologischer en goedkoper kan.

Welke valkuilen zie je?

- We zoeken nog "handige harry's" om de installatie van de tonnen zorgvuldig te doen. (er wonen potentiële kandidaten in de straat maar dit is nog niet omgezet in een concreet engagement) - Wanneer een regenton van eigenaar verandert (door bvb. verkoop van eigendom) bestaat de mogelijkheid dat de nieuwe eigenaar de regenton verwijdert. Moet kunnen, maar wat gebeurt er dan met de ton? We denken nog na om hier mee om te gaan. Eerste idee: Een contract naar voorbeeld van het contract dat men opmaakt voor een groenslinger.

Wat is het stappenplan dat je wil volgen om je idee uit te voeren?

stap 1: alle straatbewoners worden uitgenodigd op een overlegmoment. Hierop wordt een planning en praktische afspraken gemaakt. Daarnaast bedenken we ook hoe we van het plaatsen van de regenton een straatgebeuren kunnen maken. Stap 2: We promoten het straatgebeuren Stap 3: We bestellen de regentonnen en bereiden het straatgebeuren voor Stap 4: We installeren de tonnen en vieren dit met heel de straat Stap 5: We tappen regenwater en voelen ons goed omdat we onze voetafdruk net weer dat klein beetje kleiner maakten ;)

Schatting en begroting investeringskosten

910 euro (regentonnen) 275 euro materiaal en plantgoed

Schatting en begroting werkingskosten

50 euro (hapjes en drankjes infomoment), 30 euro (flyer straatevenement), 600 euro (eten, drinken, huur spelmateriaal)